De schaamte voorbij: lichaamshaar

Gepubliceerd op 2 september 2024 om 10:28

In mijn praktijk zie ik mijn prachtige cliënten soms twijfelen aan zichzelf. Heel voorzichtig op tafel kruipen want: "Ben ik niet te zwaar voor je tafel?" En excuses als de benen niet geschoren zijn. Daar wil ik in dit blog iets over zeggen, lees je mee?

Allereerst: Lichaamshaar bij vrouwen is volkomen natuurlijk en normaal, en het wordt tijd dat we stoppen met het gevoel te hebben dat we ervoor moeten schamen. 

 

Het idee dat vrouwen geen lichaamshaar zouden moeten hebben, is eigenlijk een cultureel construct dat ons is opgelegd. Door de jaren heen is ons verteld dat we onze benen, oksels en bikinilijn glad en haarvrij moeten houden. Maar waarom eigenlijk? Waarom zouden we ons moeten conformeren aan dit schoonheidsideaal?

 

Het is belangrijk om te onthouden dat lichaamshaar een volkomen normaal en natuurlijk onderdeel is van het menselijk lichaam. Het heeft een functie, zoals het reguleren van lichaamstemperatuur en het beschermen van de huid. Dus waarom zouden we ons ervoor moeten schamen?

 

Het is tijd dat we stoppen met het geven van zoveel macht aan de schoonheidsindustrie en media, die ons vertellen hoe we eruit zouden moeten zien. Het is tijd dat we ons comfortabel voelen in ons eigen lichaam, precies zoals het is. Dus als je ervoor kiest om je lichaamshaar te laten groeien, wees er dan trots op. Het is jouw lichaam en jij bepaalt wat je ermee doet.

 

Dus laten we samen het stigma rondom lichaamshaar bij vrouwen doorbreken. Laten we trots zijn op ons lichaam en alles wat daarbij hoort. Want uiteindelijk gaat het erom hoe jij je voelt in je eigen lichaam, niet om wat anderen van jou verwachten.

 

Dus verontschuldig je niet als je je niet geschoren hebt, omarm je lichaamshaar en wees trots op wie je bent. Je verdient het om jezelf te omarmen en te accepteren, precies zoals je bent. Laat niemand je vertellen dat je je ervoor zou moeten schamen.

 

Jij bent prachtig, met of zonder lichaamshaar!