Rust op de agenda

Geen tijd om te rusten

Het is toch grappig om te zien dat het heel gebruikelijk is om afspraken, deadlines en verjaardagen op de kalender te zetten, maar momenten voor jezelf dan weer niet. Want daar is toch geen tijd voor?! En dat terwijl die momenten  juist zo belangrijk zijn om ervoor te zorgen dat je alle afspraken, deadlines en verjaardagen ook vol energie tegemoet kan gaan. Of in ieder geval niet met een lege batterij. 

Daarom nu al het leuks en gebruikelijke weer in de boeken staat is het een goed moment om voor jezelf ook de rustmomenten op de agenda te zetten. Allereerst zorg je er dan voor dat je niet teveel inplant (FOMO) en ten tweede zie je precies waar in de week de pieken en de dalen zitten. In de dalen plan jij dan een rustactiviteit voor jezelf, en nee dat is niet onderuit met je telefoon maar echt iets waarbij je brein ook even uit mag. 

De kunst van het rusten

In het boek van Claudia Hammond, The Art of Rest staan een paar hele mooie suggesties wat betreft rustactiviteiten. Het nut van rust wordt in het boek allereerst benoemd, in een maatschappij waarin presteren beloond wordt is het heel belangrijk bijtijds te rusten. Rust is niet voor watjes, rust is voor diegenen die bewust zijn van hun energiehuishouding. Om lang aan te staan moet je af en toe ook even uitschakelen. Rust is de stille kracht die al dat presteren, doen, maken en voor elkaar krijgen mogelijk maakt. 

Voor velen, inclusief mijzelf, moet er op een gegeven moment van buitenaf het advies gegeven worden dat je het "wat rustiger aan" moet doen. Maar wat betekent dat dan? Wat is rust, en hoeveel moet ik ervan nemen? Dat is nou precies wat de kunst van het rusten inhoudt. Jouw manier van rusten vinden én de juiste dosering. Wanneer je dat weet kan je ook mixen en matchen en je agenda blokken. 

Rust is persoonlijk

Vaak wordt aan mensen met burn-out of depressie het advies gegeven 20 minuten per dag te wandelen. Je bent dan buiten, wat al een positief effect op je welbevinden heeft. En wandelen is een ontspannende bezigheid waardoor je geest kalmeert. Ik nam het advies vorig jaar van harte aan, en ik sportte daarnaast ook 3 a 4 keer per week. Maar voor een ander is wandelen juist een energievreter. Het hangt er heel erg vanaf hoe jij rust ervaart, door beweging of juist je brein met iets anders bezig laten zijn. Lezen of TV kijken bijvoorbeeld. 

Maak van rust ook geen wedstrijd, een wandeling kan net zo ontspannend werken als een bad. Een actie is niet "beter" dan de anderen, ik zou wel aanraden om te zoeken naar een fijne mix tussen actief en passief rusten. Hoewel lezen en tv kijken vaak zittend gebeuren kan je ze alsnog als actief zien omdat je je aandacht, je focus houdt op iets anders. Even niets doen of lekker een bad nemen kan een mooie aanvulling zijn op je rustactiviteiten.


De 10 manieren van rust die in The Art of Rest genoemd worden zijn:

1. Lezen
2. Tijd in de natuur doorbrengen

3. Tijd alleen doorbrengen

4. Muziek luisteren

5. Niets doen (of niets specifieks doen)

6. Wandelen

7. Een bad nemen

8. Dagdromen

9. TV kijken 

10. Mindfulness beoefenen


Dit is de uitslag van The Rest Test waar zo'n 18000 mensen wereldwijd hebben meegedaan. Dus het is geen garantie dat lezen voor iedereen het gewenste effect heeft, of het beoefenen van mindfulness maar eerder een shortlist van de 10 populairste manieren om tot rust te komen. Probeer één van deze dingen eens uit! Voorwaarde is dat je met je volle aandacht aan de gang gaat, telefoon wegleggen. 

 

Rust als routine

Dan de uitdaging op deze acties ook daadwerkelijk op de agenda te zetten. Want ook ik merk als het drukker wordt dat mijn rust routine als eerste het raam uitgaat. Probeer dit nu juist vast te houden, want als je eenmaal een fijne routine hebt kan je gemakkelijker je energie op peil houden. En natuurlijk, sommige weken zijn nu eenmaal drukker en chaotischer, sommige dingen laten zich niet plannen.

Wees dan ook mild voor jezelf en bekijk waar jij ruimte kan maken. Een kwartiertje eerder opstaan zodat je in de tuin, in stilte, voordat iedereen wakker is een kopje koffie doen bijvoorbeeld. Maakt het begin van de dag al anders dan dat je direct in actiemodus zit. Ga met de lunch een wandeling maken van een half uurtje, weg achter je PC. Van die mini rustmomenten op een dag kunnen al een heel groot verschil maken en laten zich gemakkelijk doorplannen. 

Schrap, delegeer, rust

Zijn ook die momenten voor jou teveel zijn nodig ik je uit om even heel kritisch naar je agenda te kijken. Alles wat je hebt opgeschreven, moet dat ook daadwerkelijk op die dag, op dat tijdstip? Of zou je het kunnen verplaatsen naar een ander moment, wanneer er niet back - to - back afspraken gepland staan. Zou je het voor deze week kunnen schrappen en naar volgende week kunnen verplaatsen? Ik hoor de perfectionist in je krijsen, maar laat het lekker. Perfectionisme zit niet aan het stuur, dat ben jij, dus schrappen wat je schrappen kan!

Daarnaast is het de vraag of alles wat je hebt opgeschreven ook door JOU gedaan moet worden. Kan je hulp vragen aan collega's zodat jij wat taken kan delegeren? Vast wel, en anders niet geschoten altijd mis #durftevragen Zeg niet direct "Ja" maar vraag anders of je er nog even over na mag denken voordat er iets op je bord wordt geschoven. En "Nee" is ook een antwoord he, vergeet dat niet. 

Terwijl ik dit blog schrijf staat mijn man lekker te kokerellen. Normaliter doe ik het, maar toen hij zag dat ik aan het schrijven was gaf hij aan dat hij ging koken. Superfijn! En mocht jij bijvoorbeeld merken dat koken of de boodschappen er voor deze week even niet bij kunnen voor jou, overleg dan. Geef je boodschappenlijstje mee aan je partner zodat jij even een moment alleen kan hebben voordat je weer naar het volgende item op je to-do lijst beweegt. Schrap, delegeer en rust.

Rust is geen luxe

Een hele mooie afsluiter lijkt mij om te benadrukken dat rust geen luxe is. Dat je rust niet hoeft te "verdienen". Rust is nodig om je goed te laten functioneren, dus neem het ervan wanneer je kan. Wacht niet totdat de huisarts je vertelt dat je 6 weken thuis mag blijven om te herstellen maar zet rust strategisch in als middel om gezond en gelukkig je leven te leiden (niet lijden ;))